Hoe onderhoud ik een moswand.
Moscreatie, Moscirkel, Mosmuur, Mosschilderij
Dit is een veel gestelde vraag al dan niet een dagelijkse vraag aan ons. Juist omdat een moswand van 100% natuurlijk mos gemaakt wordt.
We zijn gewend dat plantjes en mos vocht nodig hebben om te groeien. Echter mossen hebben géén worteltjes, maar rhizoiden. Dat zijn kleine celdraadjes waaraan de mosjes zich aan een ondergrond hechten.
Hierdoor kunnen mossen groeien waar andere planten absoluut niet overleven.
Het mos voor moswanden wordt met de hand geoogst zonder dat er machines aan te pas komen. De Staat in de Scandinavische landen wijzen zelf de plekken aan waar geoogst mag worden. Alles gaat met respect voor de natuur.
De mossen worden gedroogd en dan ondergedompeld in een bad van natuurlijke zouten, natuurlijke kleur en vloeistoffen. Mos kan in het begin nog wel eens afgeven. Door deze natuurlijke en duurzame behandeling blijft het mos jarenlang mooi en soepel. En blijft het jaren mooi en op kleur.
Uiteraard kan mos van kleur en structuur verschillen. Ook al is het op dezelfde plek geoogst. Heeft het mos veel regen, zon, droogte, wind, sneeuw of ijs overzicht heen gehad. Stond het onder de bomen, of juist veel in de wind. Duurde de winter dus sneeuw en ijs lang of was er juist veel droogte.
Dat heeft invloed op het mos en op de uiteindelijk kleur en uitstraling van het mos. Elke pluk en doos mos kan er dus anders uitzien. En dat heeft nu ook juist zijn charmes.
“Hoe onderhoud dus een moswand”
Niet!
Beter gezegd NOOIT!
Het heeft géén water, licht of warmte nodig.
Je mag een moswand nooit nat maken, voeding geven, besproeien of wat dan ook. Je hoeft er alleen maar van te genieten.
Een moswand kan niet op een tochtige plaats geplaatst worden. En bij een warmte of kou bron zoals een airco is ook géén goede plek. Als er een raam naast om vlakbij de moswand is open die bijvoorkeur nooit.
Doordat mos géén onderhoud nodig heeft is het ook ideaal voor bedrijven. Géén aanslag op het maandelijks budget, voor onderhoud. Wat bij echte planten of plantenwanden absoluut strikt noodzakelijk is. Ook de medewerkers hoeven er alleen maar van te genieten.
Het mos kan prima op donkere plekken waar planten het niet zouden overleven. Waar je wel op moet letten als je een moscreatie ophangt lees je in:
Moswanden worden ook wel knuffelwanden genoemd.
Echter dat raden wij ten sterkste af. Het veelvuldig aanraken kan ten kosten gaan van de houdbaarheid van de moswand, moscreatie enz. Aan onze handen zitten zuren en die kunnen dus het mos aantasten. Zonde natuurlijk dus afraden. Als men het toch een keer wel aanraken dan bijvoorkeur met de achterkant van onze hand. Bij grote moswanden leveren wij graag een voelschilderijtje mee. Zodat dat schilderij net zoveel mag worden aangeraakt als mensen maar willen.
Ik Anja Westerduin ben dyslectisch, echter wil ik graag mensen de juiste adviezen mee geven over mos. En ik wil niet voor alles mijn partner achterna lopen. Ik hoop dat je erdoorheen wilt kijken. Zie je toch een fout, laat me het dan weten zodat ik die kan verbeteren. Alvast heel erg bedankt.
.
Voor nog meer inspiratie en tips, kom ons gezellig volgen op:
Instagram: mosschilderijen.metiez deze wordt door mij beheert, dus ook altijd persoonlijk contact
Pinterest: Metiez Moss Walls
Linkedin: Anja Westerduin
Metiez
Industriestraat 3A
6659AL Wamel
Websites
https://www.mossdivider.com ( hier vind je ook moscreaties op waarvan er maar 1 gemaakt is)
Recente reacties